2010. július 28., szerda

Díj

A minap kaptam egy vándordíjat S. Faragó Gyöngyitől, amit nagyon szépen köszönök Neki ez úton is. Sokáig nem tartogattam magamnál, hagyom, hogy járja útját ez a díj.
Gondolkoztam ki az a "Tehetség", akinek tovább tudnám ez adni. A választásom végül
Balogh Zoltánra esett. Azt gondolom Zoli ékes példája annak, hogy kitartással, elhivatottsággal lehet igazán eredményeket elérni. Közel három éve ismerem Őt, képei, nézete nagyon sokat változott ez idő alatt, kialakított egy rá jellemző stílust. Ismeretségünk nem mindig volt felhőtlen, a fotós rivalizálás miatt volt pár nézeteltérésünk, amit az idő és mindkettőnk érettebb gondolkodása megoldott. További sok sikert kívánok Neki ez úton is!

2010. július 25., vasárnap

Fotomarathon 2010

Nagyon vártam már az idei Fotomarathont több okból. Egyrészről az utóbbi időben nem nagyon volt időm fotózni, és ez egy jó alkalom, hogy 12 órán keresztül kedvenc hobbimnak éljek. Másrészről, az első verseny, amin részt vettem kellemes emlékekkel tölt el, még ha a képek nem is valami nagy számok lettek.
Az idei évre két ötletem volt. Vagy egy helyen tanyázok le, állványra teszem a gépet és nem mozdítom, és ott lövöm meg valahogy a 24 témát, vagy "dinamikus" sorozatot készítek, ahol vagy a hosszú záridővel vagy a mozgások elkenésével érem el a kívánt hatást. Az utóbbi mellett döntöttem végül.
Indulásnál fekete fehérbe kapcsoltam a gépet és kezdődhetett is a loholás. A témák igen nehéz helyzetbe hoztak többször. Többször gondoltam úgy elég, abbahagyom. Végül is az akaraterő győzött, és fél kilencre végeztem a képekkel. Az egész napos loholás eredménye egy méretes vízhólyag a talpon, totális fáradság, és az alábbi képek lettek:

1. Tartsd a sor-SZÁM-ot
2. Formák és fények
3. Üveg és acél
4. Le is út fel is út
5. Ez már majdnem Amerika
6. Kör közepén állok
7. Mindennek ára van
8. Szorgos kezek
9. A szabadság "összeköt"
10. Mint a madár
11. Csupa víz
12. Egy kicsi mozgás mindenkinek kell
13. Viszi a hátán
14. Nekem ő a lexebb
15. Szemétség
16. Kapualjban
17. Egy kis boldogság
18. Gurulunk
19. Benne vagyunk nyakig
20. Az élet értelme
21. ....ban az igazság
22. Egyedül nem megy
23. Bújj hozzám
24. Ez itt a vég-e !?







2010. július 23., péntek

Holnap Fotómarathon

Én ott leszek a startnál, remélem sok ismerőssel futok össze!

2010. július 21., szerda

Álmomban már jártam itt

Amikor az előző bejegyzésem képét készítettem, sikerült készítenem egy "hibás" képet. Alaposan túlexponáltam a képet véletlenül. Aztán annyira megtetszett, hogy nem volt kedvem törölni. Ma egy kicsit rádolgoztam még PS-el. Nem vagyok egy PS virtuóz, nem is szoktam annyira elmenni ebbe az irányba, de ez most valamiért meg tetszett nekem. Nem tudom ki hogy van a képpel, érdekelne a véleményetek.

2010. július 20., kedd

Cannes - Tanóra

Az egyik reggel Cannes-ban kimentem fotózni a tengerpartot. Arra lettem figyelmes, hogy rengeteg fiatal diák mászkál a sziklákon, nézegetik a vizet, az élővilágot. Kicsit figyelve őket rájöttem, hogy valami tanórájuk lehetett. Egy tanár lelkesen magyarázott a kipecázott kövekről, állatokról, miközben a diákok jegyzeteltek, rajzoltak. A lógósabbak meg csak sétáltak a homokban és áztatták a lábukat.
Ahogy visszaemlékezem iskolás éveimre, nálunk nem ilyen volt egy tanóra :)

2010. július 19., hétfő

Port Grimaud

Port Grimaud Cannes-tól nyugatra található, amolyan modern kori Velence. Hangulatos sikátoraival, csatornáival, hídjaival a velencei hangulatot idézi, de története rövidebb időkre nyúlik vissza. Egy kicsit emlékeztet a városka Burano szigetére, ahol szintén rengeteg élénk színű épület található. Az épületek előtt itt is megvan a parkoló, mint minden normális városban, csak itt nem az autóknak, hanem a "szakadtabbnál szakadtabb" hajóknak.
Szerencsétlenségemre a déli órákban voltunk itt, egy felhő sem volt az égen, így hogy a nem túl optimális fényviszonyokat és az unalmas égboltot kompenzáljam, a hosszú záridőt választottam a felvételeim elkészítéséhez. Nikor 17-35 + BW ND110






2010. július 18., vasárnap

Grasse

Aki látta a "Parfüm: Egy gyilkos története" című filmet, annak ismerősen csenghet ennek a francia településnek a neve, hiszen bizonyos jelentek itt játszódtak. Évszázadok óta a francia parfüm készítés egyik meghatározó helyszíne Grasse. A városka mellett számos virágültetvény található, ahonnan az illataromák alapanyagait beszerzik.
Több nevesebb parfüm készítő cég gyárába lehet itt látogatást tenni, betekinteni a kulisszák mögé, és persze mindent kipróbálni. Közel két órát töltöttünk itt, de még órákkal a távozásunk után is benne volt az a rengeteg illat az orromban. Na persze ha már egy ilyen különleges helyszínen voltam, a zárnak is kattognia kellett.

Kellemes meglepetés volt, hogy az eladók/turnusvezetők között egy magyar lány is volt (utolsó kép), aki részletesen elmesélte nekünk a cég teljes történetét.